Senior Interior Design Studio Project

I wanted to share just a few snapshots of the project I have been working on over the last few months in my design studio class! Just a little background information: Washington State University, in collaboration with Rural Communities Design Initiative, works with small communities in the area to re-purpose buildings that have the potential to revitalize the town. The particular project that I worked on this semester takes place in Colfax, Washington. Several classmates and myself held meetings with the community to determine their needs and what functions they would like to see the building contain. Based on these meetings, I believed that the majority of the town’s population would benefit from a multi-functional community and arts center, consisting of classrooms that can be used for meeting spaces or recreational activities (yoga, art classes, etc),  a gallery for artists, photographers, or craftsmen to sell or display their work, the Chamber of Commerce office as a resource for information, and several other accessory spaces, such as a lounge connected to the local library, where locals or travelers can feel free to stay and relax, study, or hang out. Throughout the semester, additional meetings were held with community members to get feedback and make any alterations to the design that were needed. So, here we go! The final project renderings look a little something like this…

Historic renovation of storefront. The building was originally two separate stores, but the shared wall was taken out and made into one large space. Several classmates and myself developed this concept based on historic photographs.

Historic renovation of storefront. The building was originally two separate stores, but the shared wall was taken out and made into one large space. Several classmates and myself developed the concept for the storefront based on historic photographs.

This is the lounge at the front of the building. Modular walls offer extra gallery space in a more casual setting. The doors on the back wall connect to the town's library.

This is the lounge at the front of the building. Modular walls offer extra gallery space in a more casual setting. The doors on the back wall connect to the town’s library.

Chamber of Commerce will now be located inside this building, adjacent to the lounge offerring visitor's easy access to information.

Chamber of Commerce will now be located inside this building, adjacent to the lounge offerring visitor’s easy access to information.

Also right off the lounge, this gallery provides a large space for artists and craftsmen to sell and display their work. Modular wall provide additional flexibility.

Also right off the lounge, this gallery provides a large space for artists and craftsmen to sell and display their work. Modular walls provide additional flexibility.

The hall linking the front of the building to the back acts as a special design feature.  Historic photographs line the path, giving the experience of a walk through time. Column and beam structures made from railroad ties frame the space while remembering the railway influences on the town's history.

The hall linking the front of the building to the back acts as a special design feature. Historic photographs line the path, giving the experience of a walk through time. Column and beam structures made from railroad ties frame the space while remembering the railway influences on the town’s history.

Classroom view of white board and computers.

Classroom view of white board and computers.

Two small classrooms divided by a modular wall can be opened up to one big space for large gatherings. Additionally, tables can be folded up and chairs can be stacked and all placed within the storage closets on the left wall.

Two small classrooms divided by a modular wall can be opened up to one big space for large gatherings. Additionally, tables can be folded up and chairs can be stacked and all placed within the storage closets on the left wall.

Back of building has a small lobby that you enter through from the parking lot.

Back of building has a small lobby that you enter through from the parking lot.

Back of the building connected to parking lot.

Back of the building connected to parking lot.

All images were created in Revit Architecture and hand-rendered by me. Hope you enjoy!

Advertisements
Previous Post
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • find your favorite feature!

  • Copyright © 2014, The Urban Pig. Feel free to share and use whatever sparks your interest on this blog, but please give credit where it is due. Thank you!
%d bloggers like this: